'Lippen die adem in een mondstuk trillen, dat is de techniek.' Maar trompet spelen is veel meer dan dat. Als je bij Artamuse cursus-uren inkoopt en die besteedt aan het leren bespelen van de trompet krijg je les van Henk Haan, Jan van Hulten of Ben van Kan. We stelden hen alle 3 wat persoonlijke vragen, te beginnen met Henk...
   
Henk Haan

"Maak je niet druk," is het motto van klein koper docent Henk Haan. Hij speelt en doceert trompet, bugel en cornet (niet te verwarren met het ijsje, de Cornetto ;-)!
De eerste keer dat hij trompet speelde was bij een oom in 1966. Die oom was een bekende trompettist in Kerkrade en omstreken. "Ik koester veel speciale momenten in mijn muzikale leven, zoals aan het trompetconcert van Haydn. Ik mocht het tijdens mijn studietijd aan het Conservatorium Maastricht een paar keer als solist uitvoeren op verschillende podia. Het was ook mijn afstudeerstuk, waarbij ik werd begeleid door het symfonieorkest van het conservatorium. In gedachten glunder ik nog steeds wanneer ik terugdenk aan de keren dat ik met het LSO (red. voormalig Limburgs Symfonie Orkest, nu: Philharmonie Zuid-Nederland) mocht meespelen. Vooral van mijn herinneringen aan de Mahler concerten in het Concertgebouw krijg ik nog steeds kippenvel."


Over wat hij en zijn leerlingen lastig vinden zegt Henk: "Leerlingen steken steeds minder tijd  in hun hobby omdat ze ontzettend veel erbij moeten doen. De omgeving geeft ook zoveel prikkels waarop het antwoord wil. Wat leerlingen leuk vinden is 'spelen in een duo' en 'meespelen met een begeleidende cd'. Toonladders vindt haast niemand leuk, die 'must' is een 'daily drill'. "Het lastigste voor mij persoonlijk, als docent, is het vinden van een gouden middenweg tussen leuke dingen doen in de les en de leerling toch weten te triggeren om regelmatig te oefenen thuis."

 

Op de vraag, 'Waarom mensen trompetles zouden nemen - en dan ook nog bij Henk' antwoord hij: "Met een trompet kom je altijd boven het orkest uit als je wilt. Het is een instrument voor machos. Daarbij komt dat ik de meest opgewekte en leuke docent ben met altijd goede zin." ;-)

Dat klinkt als de klank van een echte macho trompet...!

"Life is like a trumpet, if you don't put    anything into it, you won't get anything out  of it." - William Christopher Handy 
 "I played saxophone and trumpet. 
Pretty nerdy." - Kesha 
Wiegenlied - Trompet
00:00 / 00:00

 Henk Haan 

 Ben Vankan 

Logo_Artamuse_pms_rood_2-400x400.jpg