Parkinson koor verbindt cultuur met zorg

Sittard-Geleen is weer een prachtig initiatief rijker: een koor voor mensen met Parkinson en andere hersenaandoeningen, zoals een herseninfarct en afasie. Dirigent en Artamuse docent Harrie Spronken trekt alles uit de kast om van het zingen een top ervaring te maken en van het koor een succes, ondersteund door gespecialiseerd logopediste Stephanie Creemers. Op 18 juni wordt de naam van het koor bekend gemaakt, het is in mei gestart en telt al 12 leden. Meer mensen én hun mantelzorgers zijn welkom.

Kunst en cultuur worden steeds vaker ingezet voor zorg en welzijn. Het is ook ongelofelijk wat zingen en bijvoorbeeld dansen doen. De Artamuse danszaal in Geleen was lange tijd het thuis van Care2Dance. Dansen heeft een positief effect op evenwichtsstoornissen, loopproblemen en op de mindset: elke Parkinson patiënt is even een danser.

Nu is er dus ook een koor, het zet zich graag wat breder neer dan alleen voor Parkinson cliënten. Ook wie last heeft van taal- en spraakuitdagingen na een herseninfarct en mensen met afasie zijn van harte welkom om te profiteren van het samen zingen. Daarnaast is het koor ook open voor mantelzorgers. Het koor is geboren uit het Parkinson Café in Munstergeleen, dat al jaren bezield wordt door Corrie Boersma-Glaap. Uit het aansprekende programma zijn meerdere initiatieven voortgekomen die echt helpen en lokaal ondersteund worden, onder meer door de Rotary Sittard. Het Parkinson Café zelf is aangesloten bij de landelijke Parkinson Vereniging Nederland.

Voor Artamuse is het Parkinson koor het tweede zorg-initiatief waarin duurzaam en met liefde geïnvesteerd gaat worden. Eind 2018 is er ook een muziekpilot gedaan gericht op mensen met een licht verstandelijke handicap i.s.m. de Dagbeeker. Deze krijgt een vervolg. Op ad hoc basis leent Artamuse haar docenten vaker voor zorg- en welzijn projecten. Parkinson komt het meest voor bij een wat oudere doelgroep, die in deze regio nog steeds groeiende is. Dat laatste verklaart ook de aanwezigheid van twee oudere orkesten. Het Parkinson koor krijgt overigens een nieuwe naam. Deze wordt op dinsdag 18 juni bekend gemaakt in het Parkinson Café in 't Trefpunt te Munstergeleen tijdens de presentatie van neuroloog Dr. van Domburg over Parkinson en dementie. Voorzitter Onno Ouwendijk is hartstikke blij met het koor. Hij zingt zelf ook mee, zijn vrouw Ada heeft al jaren Parkinson. Ada zingt ook in Roermond, daar bestaat het Parkinson koor al ruim 2 jaar. Sittard-Geleen heeft nu de primeur, de stad hoopt op nog meer animo. “Een meer inlevende dirigent en docent als Harrie Spronken kunnen we ons niet wensen. Hij kent de doelgroep en haar uitdagingen goed, daar speelt hij op in. Ook met logopediste Stephanie die er eens per maand vrijwillig bij is zijn we dolblij”, aldus Onno.

Praktisch Het koor repeteert 3 dinsdagen per maand. Kosten € 12,50 voor deelname. Klik hier voor meer over initiatiefnemer Stichting Parkinson-Inn.

Wie mee wil zingen kan ook rechtstreeks informatie inwinnen bij de heer Onno Ouwendijk >>> t: 06-55 68 98 55 e: info.parkinsonswm@gmail.com

Uitgelichte berichten
Recente berichten