Hoera, het orgel bestaat 40 jaar!


Pas 40 jaar hoor ik je denken?! Bestaat het orgel pas 40 jaar?! Nee hoor, het pijporgel op onze locatie in Sittard vierde onlangs zijn 40ste verjaardag. Voor docent Fons van der Linden een klinkende kans om een feestje te vieren, dat deed hij op 17 november tijdens de Orgeldag. We gaan terug naar 1978. Op initiatief en onder voorzitterschap van Hetty Vlasman wordt besloten in de aula van de toenmalige Muziekschool Sittard een pijporgel te bouwen. Precies op 17 november van dat jaar wordt het officieel ingespeeld. Fons Van der Linden vindt het een eer om 40 jaar later nog steeds op het pijporgel te mogen spelen. Het is een nostalgisch moment, dat meer bijzondere uitingen kent die middag. De muzikanten op die dag nemen tal van andere toets-, blaas-, tokkel- en strijkinstrumenten mee die ons mee terug nemen naar een andere tijd en een andere wereld.

Behalve een stuk geschiedenis van dit unieke orgel en een muzikale inleiding door Fons zelf - de 'Marche Triomphale' van Alexandre Guilmant - staat de dag uiteraard bol van de orgelmuziek. Speciaal voor de gelegenheid zijn de meest markante instrumenten aanwezig: een speciaal kistorgeltje uit Maastricht en een portatief orgel. Voor de broodnodige afwisseling zijn er meer instrumenten te horen, waaronder: hoorn, altblokfluit, harp, viola di Gamba enz. Graag bedanken we namens deze weg de muzikanten die de Orgeldag muzikaal body hebben gegeven.

* Marianne Eussen (blokfluit) en Marjolein van Ammers (orgel) voor hun 'Sonate in G op. 2 nr.1' van G.F. Händel en 'D’amor mi biasmo' van F. Landini * Ko Krijger en Fons van der Linden voor hun Quatre Main van de 'Pavane' van Gabriel Faure * Ren Lantman (orgel) voor het spelen van de unieke orgelstukken 'Praeludium' van C. Andriessen,'Voix Celestes' van A.H Fagel en 'Orgel Fantasie' van N.H. Andriessen

* Julia van Sloun (hoorn) voor haar aandeel in de 'Romance' van Camille Saint Saens in samenspel met Fons van der Linden (orgel)

* Anja Hendrikx (kistorgel) voor haar aandeel in de duo uitvoering van 'Wachet auf, ruft uns die Stimme' van J.S. Bach op het bijzondere kistorgel

* Josephine van Son (harp) voor haar aandeel in de 'Aria in Classic Style' van Marcel Grandjany.

<<< ORGEL >>>

Uitgelichte berichten
Recente berichten