Artamuse krijgt nieuwe interim-directeur

Per 1 januari 2019 krijgt Stichting Artamuse een nieuwe interim-directeur. De huidige interim Sjra Laeven zal de bestuursstok overdragen aan de heer Ruud Janssen. Laeven heeft zich vier jaar lang met hart en ziel ingezet voor het Centrum voor muziek-, dans- en cultuureducatie. De belangrijkste taak voor Janssen zal zijn het uitvoering geven aan het collegebesluit van 14 november over de toekomst van het muziek- en dansonderwijs in Sittard-Geleen. De heer Sjra Laeven blijft de belangen van het centrum mee bewaken vanuit zijn nieuwe rol als adviseur van de Raad van Toezicht.

Al voor de zomervakantie kondigt interim-directeur Sjra Laeven aan dat hij per 1 januari 2019 wil vertrekken. Eigenlijk zou hij maar maximaal een jaar aanblijven bij Artamuse, het werden er vier. Zijn belangrijkste taak, het begeleiden van Artamuse richting cultuurorganisatie De Domijnen, verliep – op zijn zachtst gezegd - stroef.

De voorwaarden die De Domijnen stelde aan het samengaan van de organisaties waren niet realistisch en de gemeente nam geen regie in het proces. Zo concludeert Laeven, die in de jaren dat hij de organisatie leidt onder andere een aantal procedures voert tegen dezelfde gemeente rondom het verstrekken van subsidiegelden voor cultuureducatie, muziek- en dansonderwijs.

Afgelopen weken voerde hij met een team van mensen een protestactie aan voor het behoud van muziek- en dansonderwijs. De gemeente dreigt de gehele subsidie binnen vier jaar vanaf 2019 af te bouwen. Dat voornemen is er nog steeds maar ondertussen wel onder voorwaarde dat muziek- en dansonderwijs, ook op scholen, een structurele plek blijft behouden binnen Sittard-Geleen. Artamuse zal opnieuw moeten gaan praten met De Domijnen. Aan toekomstig interim- directeur Ruud Janssen de taak om dat voor elkaar te krijgen.

Janssen heeft ruime managementervaring opgedaan in de kunst- en cultuursector. Hij werkte onder andere als directeur bij de Streekmuziekschool in Weert en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Momenteel is hij als waarnemend directeur verbonden aan het Cultuurhuis te Heemskerk. Ook treedt hij op als cao-onderhandelaar namens Cultuurconnectie. Aan het begin van zijn loopbaan heeft Janssen zijn sporen verdiend als piano-docent. Artamuse heeft vertrouwen in haar nieuwe interim-directeur. “In het huidige proces en politiek-culturele klimaat kan Janssen, als ervaren bestuurder, veel en vooral de juiste waarde toevoegen,” aldus Schalken van de Raad van Toezicht (RvT). Laeven gaat, gezien zijn grote betrokkenheid en dossierkennis, de RvT ondersteunen als onbezoldigd adviseur. Schalken: “Artamuse had zich geen betere bestuurders kunnen wensen, zowel niet de afgelopen jaren als voor de toekomst. We zijn de heer Sjra Laeven dankbaar voor zijn tomeloze inzet, grote expertise en de warme menselijkheid die hij heeft laten zien.”

Uitgelichte berichten
Recente berichten