Ongelofelijk wat dans kan doen


Een meisje dat meerdere herseninfarcten gehad heeft en door de danslessen 'ineens' kan fietsen. Een oma die geen geld had om haar dochter op balletles te doen en nu, met tranen in haar ogen, haar kleindochter ziet dansen. Een meisje dat de nieuwe Klaasje van K3 wil worden. En een mama die zelf voor paarden koos maar dolblij is dat haar dochter zo opgaat in de dans. Vier moeders en dochters die tijdens een van onze Kleuterdans lessen hún verhaal vertelden. Hoe bijzonder is dat, zeker als je leest wat dansles voor hen en hun kind betekent. Kleuterdans is een goede voorbereiding op klassiek ballet. In Kleuterdans legt docente Angelique Coenen-Wijen de basis voor het bewegen én voor het dansplezier. Zonder pret leren we namelijk niets! De belevingswereld van het kind staat voorop: beweging en zelfexpressie gaan als vanzelf, gestimuleerd met prentenboeken, thema's als seizoenen, dieren en sprookje. Deze kleuter kennismaking met dans en muziek - en de combinatie van beide - is goed voor de persoonlijke en de motorische groei en voor het zelfvertrouwen. Welk van deze vier stories vind jij het mooist?

Kippenvel verhaal. Zo uniek dat het je geloof - in hoe dingen werken - doet wankelen. Dit is Fay (5 jaar) en haar moeder Claudia. Haar zus Sterre staat niet op de foto maar was wel bij de dansles van haar zusje. "Fay heeft altijd al veel ritme gevoel gehad", zegt mama Claudia. "Ze zou zo in een musical kunnen meedoen, een ster in de dop." Fay zit pas vanaf september 2017 op les, met name klassiek ballet raakt haar. Hoe jong ze ook is, Fay heeft meerdere herseninfarcten gehad. Daardoor gaan motorisch bepaalde dingen lastiger voor haar, fietsen bijvoorbeeld. Sinds ze op klassiek balletmaakt ze daarin een enorme verandering door. Zelfs de fysiotherapeut van Fay staat versteld, dat ze nu 'gewoon' kan fietsen, zonder de zijwielen die ze eerst nodig had. Of je het nu ziet als een wonder, als toeval, of als wetenschappelijk verklaarbaar... We zijn super blij voor Fay, haar zus Sterre, mama Claudia en de papa dat het dansen haar dit brengt!

Caroline (5 jaar) is fan van K3, en geen kleine fan. Ze wil de nieuwe Klaasje van K3 worden. Daarom wilde ze leren dansen, al voordat het officieel mocht. Mama Dannie heeft meteen actie ondernomen toen Caroline 4 jaar werd. Toen mocht ze eindelijk, en nu wil ze nooit meer stoppen met ballet. Elke dinsdag telt ze de dagen af. Ze vindt het wel jammer dat ze niet vaker mag dansen op popmuziek en vooral... op liedjes van K3.

Eigenlijk is het uniek dat mama Cécile er nu bij is. Normaal gesproken gaat Jasmijn (4 jaar) met haar oma naar de balletles. Dat is Regine Dittrich, die niet toevallig als o.a. kleutermuziek docente bij Artamuse werkt. Dans, muziek en nog veel meer vormen van creatieve cultuur zijn, spelen een hoofdrol in het leven van deze 3 generaties vrouwen. Cécile zelf is dankzij Regine groot gebracht in een muzikaal gezin. Ze speelde blokfluit en viool vroeger, maar koos uiteindelijk 'haar paarden' boven 'haar muziek'. Jasmijn krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen op creatief-expressieve vlak. De 4-jarige houdt ontzettend van dansen, en ze vindt de klassieke muziek zo fijn. Jasmijn zit op dansles, 'omdat ze het nog moet leren!'. Kinderlogica, heerlijk.Ze is net gestart maar leert al super veel op bewegingsgebied. Danspasjes onthouden gaat makkelijk. Ballet is voor haar letterlijk een kleuterdroom, want ze wilde er al op toen ze 2 jaar was. Zo zie je maar, ook kleine dromen komen uit.

Bella heet ze. Bella de ballerina. Zes jaar is ze, en haar moeder is half Spaans, half Italiaans. Bella zit nu twee jaar op kleuterballet bij Artamuse muziekschool, dans en cultuureducatie. 'Ze is niet zo sportief', zegt mama Michelle, 'en ik wilde toch graag wat met haar houding en aan haar balans doen.' Ballet lag voor de hand, vooral omdat Bella's oma vroeger met Michelle zelf op ballet wilde. "Daar was toen het geld niet voor helaas, dat heeft mijn moeder altijd erg gevonden. Ze was verheugd dat ik Bella op ballet kon doen. Voor de 4de verjaardag van Bella is ze speciaal uit Spanje overgevlogen om bij een uitvoering te zijn. Ze heeft onafgebroken zitten huilen. Wat zij met háár dochter niet kon, kan ik nu wel met Bella."Wij krijgen kippenvel van dit soort verhalen. Voor deze familie is ballet nu een vervulde generatiedroom. Check Kleuterdans! Waar droom jij van voor jouw kinderen? Kan jouw kind nú al niet ophouden met bewegen? Wil je dochter of zoon leren dansen als een ballerina of balletdanser? Houdt je kind van klassieke muziek? Vind je een goede lichaamshouding en een gezonde motorische ontwikkeling belangrijk? >>> Dit is wat Kleuterdans voor je kan doen

Uitgelichte berichten
Recente berichten