Een heel orkest in je eentje nabootsen


Carlo Plaum geeft bij Artamuse keyboard en accordeon les. Muziekdocenten praten doorgaans niet graag over zichzelf, ze maken liever muziek en geven liever les. Daarom voelen wij ze aan de tand, we willen dat jij ze als cursist alvast een beetje leert kennen. De klik met jouw docent is namelijk super belangrijk. “Ieder weekend gingen wij met het gezin naar de camping. Mijn ouders hadden een stacaravan. In de kantine van de camping was het te doen, daar werd door bandjes en orkestjes opgetreden en gemusiceerd. Een van de vaste campinggasten was Wiel Jacobs, een man met een muziekhandel in Brunssum. Je moet je voorstellen, het waren de seventies en één instrument toornde boven alle anderen uit (ook letterlijk) en was super populair. Ik heb het natuurlijk over het elektronisch orgel, Wiel liet er een in de kantine van de camping plaatsen. Een van zijn medewerkers speelde er regelmatig op en zo ontstond mijn fascinatie voor het orgel – later het keyboard. Wat ik zo gaaf vond, meteen al, is dat je met het elektronisch orgel en de keyboard in je eentje een volledig orkest na kunt bootsen! Orgel spelen doe je met beide handen én met beide voeten, dat voelt vol en groots. Jarenlang heb ik als entertainer muziek verzorgd in hotels en restaurants. Voor diverse orgel merken was ik de ‘demonstrant’, die live muziek speelde voor de klanten en de potentiële kopers van het merk. Voor een muzikant en docent is orgel niet een instrument dat je ‘zomaar overal mee naar toe neemt’. Het is niet gek dat de keyboard het orgel deels heeft vervangen. Een keyboard is praktischer in het gebruik. Met beide instrumenten kun je elk muziekstuk inkleuren met effecten, geluiden, drumritmes enz. Dat inspireerde me tot het arrangeren en componeren van muziek, speciaal voor orgel en keyboard. Mijn inspiratie om zelf te componeren en liedjes te maken voor keyboard en orgel is ook ontstaan omdat er voor deze jonge instrumenten niet een hele rijke muziekhistorie is om uit te putten. Dat ik zelf muziek schrijf en arrangeer is voor mijn leerlingen fantastisch, ze krijgen daardoor muziek op maat. Voor mij is het fascinerend om mijn eigen muziek door anderen uitgevoerd te horen worden. De elektronische toetsinstrumenten combineer ik met accordeon, een gouden combinatie. Het eerste zorgt voor meer muzikaliteit, het andere voor meer creativiteit. Keyboard en orgel verhogen duidelijk je muzikaliteit.” <<< KEYBOARD >>>

Uitgelichte berichten
Recente berichten