Van de gewone naar de zevende... hemel!


Ze heeft een dapper levensmotto, een hemelse en zeer specifieke favoriete muziekstijl en bij ons is ze is hartstikke nieuw. Sara Noordkamp is vanaf 2018 de nieuwe cello docente van Artamuse. Ze weet wat haar leerlingen leuk vinden aan haar en haar les, wat je beter wel en niet kunt doen als je de cello wil leren spelen. En, ze heeft een heerlijk gebrek...

Welke instrument(en) speel je? "Ik geef les in en vooral op de cello. Verder speel ik een beetje piano en zingen doe ik voor de lol."

Wat is je levensmotto/favoriete quote? "Doe wat je niet durft, dan overwin je jezelf en komen er nieuwe en leuke dingen en mensen op je pad!"

Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren? "Toen ik 7 was moest ik kiezen tussen cello en harp. Mijn tante die pianiste is, had toen ook een tijdje cello les en zij had ook een cello in huis. Ik was bij haar op bezoek toen ik dit bijzondere instrument zag en hoorde. Ik vergeet nooit meer wat er toen met me gebeurde! Het was een zonnige dag in de zomer, ik had een oranje jurkje aan met rode bloemetjes en oranje sandalen. In de auto op weg naar huis was ik helemaal opgewonden, want ik wist het! Dit moest het worden! De cello! Jammer voor de harp, die heeft toen nooit meer echt mijn aandacht getrokken."

Wat is je favoriete nummer en waarom? "Ik vind het moeilijk kiezen wat nou mijn lieveling muziek is, want een cello is gewoon altijd mooi, in welke combinatie dan ook. Maar als ik dan toch moet kiezen... Muziek die gespeeld wordt door twee violen, een altviool en een cello; het strijkkwartet. Deze instrumentcombinatie is zo bijzonder, omdat het eigenlijk een klein koortje is maar dan niet gezongen door mensen maar door strijkinstrumenten. Die vind ik nog mooier dan menselijke stemmen. Voor deze combinatie van instrumenten is ontzettend veel mooie muziek geschreven door de meest geniale componisten. Daardoor zal dit genre mij niet snel vervelen. Als ik hier naar luister ben ik in de hemel, en als ik zelf in zo’n strijkkwartet speel ben ik in de zevende hemel!"

Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van de cello? "Wat ik merk is dat ze vooral moeite hebben met regelmatig oefenen thuis en de discipline aanleren die erbij hoort. Een strijkinstrument is nou eenmaal niet makkelijk om te leren bespelen, dat zeggen zelfs de meest grote en beroemde cellisten. Maar als je zorgt dat het leren leuk is en je oefent regelmatig, dan beleef je er heel veel lol aan. Cello spelen helpt je ook bij het leren van andere dingen; muziek leren spelen is gewoon gezond voor je hersenen. Bovendien, je poetst toch ook elke dag je tanden, dat hoort bij het leven."

Wat vinden ze het leukste aan de les bij jou? "Tja, dat zou je ze zelf moeten vragen. Maar ik denk dat ze mijn enthousiasme en mijn creatieve spelletjes leuk vinden. Van ouders van leerlingen hoor ik wel eens dat ze me zo geduldig vinden. En ik heb een beetje een gebrekkige aanleg voor strengheid, ik weet nog steeds niet hoe dat moet…".

Wat vinden ze doorgaans het minst leuke? "Ik denk de toonladders, maar ook toonladders kun je zo verpakken dat ze toch heel leuk zijn als je ze uitpakt. Ik doe dat door er allerlei leuke variaties en spelletjes en verhaaltjes bij te verzinnen. Ook hier geldt, tandenpoetsen is niet altijd leuk, maar hoort ook gewoon bij de dagelijkse dingen." Wat vind jij af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken? "Wat ik af en toe vervelend vind is als leerlingen niet gemotiveerd zijn en niet oefenen. Dan kun je nog zo je best doen, maar dan lukt er weinig, daar wordt niemand gelukkig van."

Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? "Omdat je dan het mooiste en coolste muziekinstrument leert bespelen wat er is. :-) Niet alleen op het gebied van klassieke muziek, wat veel mensen denken. En omdat samenspelen, waar ik veel nadruk op leg in de les, je in hogere sferen kan brengen en je dus 'gewoon' gelukkig maakt!"

>>> CELLO <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten