Ik ben als bassist geboren


De kracht van bas docent Rob Zeguers is zijn enorme praktijkervaring, en daardoor zijn inlevings- en aanpassingsvermogen. Als bassist is hij begonnen als autodidact, later heeft hij zich professioneel geschoold via het conservatorium. Inmiddels draait hij mee in grote producties 'zoals 'Symfonica in Rosso', 'Night of the Proms' en 'Guido's Orchestra', heeft hij regelmatig tv optredens en toert hij met tal van orkesten Europa rond. Maar hij speelt ook nog gewoon in de kroeg om de hoek. Rob is een schoolvoorbeeld van 'wie het kleine niet eert, is het grote niet weert'. Welke instrumenten speel je en in welke geef je les bij Artamuse? "Ik speel basgitaar en contrabas (jazz en klassiek). Bij Artamuse geef ik alleen basgitaarles." Wat is je levensmotto/favoriete quote? "Tja, dat is altijd ‘Live today, Die tomorrow’ geweest. Lemmy van Motörhead had dat op zijn bas staan. Ik ben nu wel wat ouder en de scherpe kantjes zijn er vanaf." Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren? "Ik ben als bassist geboren, ik moest er alleen nog achter komen. Dat gebeurde doordat ik in de gaten kreeg dat ik op de gitaar van mijn zus alleen maar baslijnen speelde. Na een paar maanden kocht ik mijn eerste basgitaar. Ik was toen 14." Wat is je favoriete nummer en waarom? "Daar kan ik onmogelijk een antwoord op geven. Ik kom vanuit rock en pop, op het conservatorium heb ik eerst klassieke contrabas en daarna jazz basgitaar gestudeerd. Ik luister dus naar een enorm breed scala en dat geeft het meeste plezier." Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van de basgitaar? "De speelhouding, vooral van de linkerhand. Dat valt veel leerlingen zwaar, om die mooi recht op de hals te zetten." Wat vinden ze het leukste aan de les bij jou? "De ongedwongen sfeer. Muziek maken is in de eerste plaats plezier hebben. Ik probeer mijn cursisten elke les weer wat nieuws bij te brengen, in de hoop dat ze merken dat ze elke week verder groeien." Wat vinden ze doorgaans het minst leuke? "Noten lezen, zonder twijfel. En thuis oefenen, terwijl dat nou net het belangrijkste is. Een instrument bespelen is een vaardigheid die je 'in slijpt' door veel te herhalen. Als je niet of weinig oefent komt de vaardigheid simpelweg niet." Wat vind jij af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken? "Ik ben ook beroepsmuzikant en er zijn periodes waarin ik erg lange dagen draai en veel uren maak. Ik ben dan niet of nauwelijks thuis, en dan ben ik ook nog een verschrikkelijke huismus.. Maar ik hou van mijn werk, zowel van het spelen als het les geven, en daardoor doe ik het met plezier. Het is het mooiste werk van de wereld." Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? "Ik kan me goed aanpassen aan elke individuele leerling, zowel op persoonlijk vlak als met de lessen. Ik zorg voor een goede sfeer waarin de leerling zich op zijn gemak voelt. Zelf speel ik in grote producties op grote locaties: in hallen, arena’s, tv-programma’s enz. Maar ik speel ook nog in kroegen. Daardoor weet ik van elk niveau hoe het er aan toe gaat. Ik breng mijn ervaring mee in de lessen om bassisten in de dop praktijkgericht aan te leren wat van hen verwacht wordt. Omdat ik als autodidact ben begonnen kan ik me ook goed verplaatsen in beginners." >>> BASGITAAR <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten