Meteen die enthousiaste blik


Piano en keyboard docent Ruud Smeets begon zijn muziekcarrière op de accordeon. Door het elektronisch orgel kwam hij in aanraking met jazz, inmiddels zijn allergrootste passie. Wanneer hij die passie in de ogen van zijn cursisten begint te zien, weet hij dat hij op de goede weg is. Zeker bij jonge leerlingen is er tegenwoordig wel wat meer nodig dan liefde, geduld en improvisatie om het muziek vak over te brengen.

Welke instrumenten bespeel je en op welk vlak geef je les? “Ik speel piano pop/Jazz, keyboard en accordeon. Bij Artamuse geef ik piano en keyboard les.”

Wat is je levensmotto of favoriete quote? “Geneet van et leave!”

Waar en wanneer is je liefde voor muziek en jouw instrumenten geboren? “Als kleuter was ik al gefascineerd door muziek. Met Sinterklaas en tijdens verjaardag kwamen al vroeg speelgoedmuziekinstrumenten in het huis. Mijn eerste echte instrument was een accordeon die mijn vader van een collega kon kopen. Dit vond ik geweldig, na een tijdje ben ik naar de muziekschool gegaan in Geleen om accordeonlessen te volgen bij Willy Bonne. Een paar jaar later ben ik ook elektronisch orgel gaan spelen. Via dit instrument kwam ik steeds meer in aanraking met jazz, mijn allergrootste passie. Aan het conservatorium heb ik accordeon, elektronisch orgel/keyboard en piano ‘Lichte Muziek’ gestudeerd. In de laatste twee instrumenten heb ik de laatste jaren als docent veel ervaring opgedaan.”

Is jazz je favoriete muziek? Heb je een favoriet nummer? “Jazz is mijn allergrootste passie. Vroeger als kind heb ik ’Europe’ van Santana en ‘Star’ van Earth, Wind & Fire helemaal grijs gedraaid. Bij muziek die me echt raakt kan ik de rest om me heen helemaal vergeten.” Waar lopen jouw leerlingen wel eens tegenaan in de muziekles? “Bij het lesgeven merk ik dat leerlingen vaak te grote sprongen verwachten en dan teleurgesteld raken. Ik leg hen uit dat het leren bespelen van een instrument veel tijd kost en in kleine stapjes vooruit gaat. Wanneer ze zelf merken dat ze vooruit gaan, want dat gebeurt wanneer je volhoudt, zie ik meteen een enthousiaste blik in hun ogen.” Wat vinden ze het leukste aan jouw lessen? “Als jazz muzikant vind ik het leuk om tijdens de les of band repetitie te improviseren. Ik speel dan een begeleiding, de leerlingen moeten iets ‘verzinnen’ wat erbij past: improviseren. Heel vaak zie ik dan een big smile, ze hebben samen met mij muziek gemaakt en het staat nergens beschreven.”

Wat vind je zelf af en toe zwaar aan les geven? “Ik heb veel jonge leerlingen en tegenwoordig is er heel veel te doen voor de jeugd. Naast het huiswerk, de sportclub en de smartphone is het niet altijd gemakkelijk om nog voldoende tijd vrij te maken voor muziek. Als docent help ik mijn leerlingen met een stukje planning.”

Waarom zou iemand bij jou op les willen? “Het niveau van de leerling vind ik niet zo belangrijk. Het mooiste voor mij is wanneer de leerling zelf het enthousiasme en de passie begint te voelen bij het musiceren. Daar werk ik met liefde, geduld, improvisatie en een stukje planning naar toe.” >>> PIANO <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten