Verknocht aan de warme klanken


Samen muziek maken, wie wil dat nou niet? Hoornist en hoorn docent Jan Kitzen is opgegroeid met muziek, met de melodica om precies te zijn. Hij bleek aanleg te hebben om muziek te maken, kwam in de harmonie- en fanfarewereld terecht en is sinds zijn 14de fan van de hoorn, zijn favoriete instrument dat uit zichzelf niet klinkt. Uh, hoe bedoel je dat Jan..?

Welk instrument bespeel je en op welk gebied geef je les? "Mijn favoriet instrument is de hoorn, daar geef ik ook les in." Wat is je levensmotto/favoriete quote? “Een levensmotto heb ik eigenlijk niet maar naarmate je ouder wordt, worden de clichés, “Pluk de dag” en “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” toch wel belangrijker.”

Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren? “Thuis kregen we als kind allemaal een melodica. Zo’n blaasinstrumentje waarmee je op kleuren kunt spelen. Al snel bleek dat ik aanleg had en zelf melodietjes ging uitzoeken. Ik ergerde me als er bepaalde tonen niet op zaten, het instrument was niet chromatisch (red. een chromatische toonladder bevat alle twaalf tonen van de westerse gelijkzwevende stemming). Al snel ging ik naar de plaatselijke harmonie en kreeg een cornet. Op mijn 14de ben ik overgestapt naar hoorn en ben snel verknocht geraakt aan de mooie warme klank en de vele mogelijkheden van het instrument.”

Wat is je favoriete nummer en waarom? “Een favoriet nummer heb ik niet. Voor elke gemoedstoestand kun je muziek beluisteren die je op dat moment nodig hebt. Muziek waar je weer vrolijk van wordt of waar je nou net even van tot rust en bezinning kunt komen. Dat is nou juist het fascinerende aan muziek.”

Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van de hoorn? “De hoorn zelf klinkt niet. Je zult er zelf met lucht en lippen een klank moeten maken. Dit leer je vrij snel, na één les lukt het meestal al liedjes met enkele tonen te spelen. De klank en de techniek moeten dan in de loop der jaren groeien.”

Wat vinden ze het leukste aan de les bij jou? “Leerlingen kiezen meestal zeer bewust om hoorn te gaan spelen. De meeste omdat ze de klank zo mooi vinden. In mijn lessen probeer ik een ontspannen sfeer te creëren waarin de leerlingen zich op hun gemak voelen. Er mogen fouten gemaakt worden, dit komt het groeiproces ten goede. Mijn uitgangspunt is dat ik wil dat iedere leerling de hoorn met veel plezier bespeelt.”

Wat vinden ze doorgaans het minst leuke? “Net als op alle andere instrumenten is het belangrijk dat je thuis de aanwijzingen van de les probeert te integreren. Als je dit doet merk je dat je goed vooruit gaat. Nu is het zo dat elke leerling wel met een onderdeel van het hoornspelen moeite heeft. De een met de lip-spanning of de ademhaling, de ander weer meer met de vingers en de techniek. Dit proberen we dan samen, met wat extra oefeningen, te verbeteren.”

Wat vind jij af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken? “Hoorn les geven vind ik het leukste vak dat er bestaat. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en heb er veel voldoening van als de leerlingen weer iets geleerd hebben en met een lach naar huis gaan. Het maakt niet uit op welk niveau. Samen muziek maken mag een feestje zijn.’ Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? “De hoorn vind ik nou eenmaal het mooiste blaasinstrument, en ik wil iedereen van deze geweldige hobby laten genieten. Bij mij kun jij je in je eigen tempo ontwikkelen. Je wordt opgeleid tot een muzikant die zelfstandig in elk orkest of ensemble zijn mannetje staat. Samen muziek maken, wie wil dat nou niet?!” >>> Hoorn <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten