Spreken is zilver, zingen is goud


Harrie Spronken speelt piano en gebruikt zijn stem – en metaforen - zoals wij tanden poetsen en onze haren kammen, met een enorme souplesse en gemak. Zijn favoriete quote heeft hij zelf bedacht en dat typeert zijn originaliteit en creatieve geestdrift. Harrie is zo’n docent die graag een glimlach op je gezicht tovert, en dat ook voor elkaar krijgt. De liefde die hij heeft voor zijn vak schittert door alles heen. Wat is je levensmotto? “Spreken is zilver, zingen is goud.” Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren? “De liefde voor het instrument is thuis begonnen. Mijn vader zong, speelde piano en dirigeerde.” Wat is je favoriet nummer of muziek? “Favoriete nummers zijn meestal gebonden aan een bepaalde periode. Het hangt af van een heleboel dingen zoals mijn gemoedstoestand, de verzadiging die je kunt ervaren als een bepaald muziekstuk of genre te vaak of teveel hebt geluisterd etc. Favoriete nummers zijn als slagroom: het is heerlijk maar op den duur gaat het vervelen. Wel is er muziek die overeind kan blijven als deze voldoende lang is opgeborgen, dan kan dezelfde muziek als nieuwe inspiratie dienen.” Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van het instrument en bij het zingen? “In het algemeen wil men meteen naar een eindresultaat dat doorgaans om een langer proces vraagt Niet het resultaat is steeds belangrijk, ook het proces.” Wat vinden ze het leukste aan de les bij jou? “Nieuwe elementen, nieuwe lesstof, optredens. Het interactief werken met publiek waarbij ook andere leerlingen betrokken zijn.”

Wat vinden ze doorgaans het minst leuke? “De vakanties.” Wat vind jij af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken? “Het lesgeven zelf vind ik niet zozeer zwaar, dat is en blijft boeiend. Het is als een soort spiegel waar je in kijkt. Wat ik wel zwaar vind is telkens opnieuw je moeten verantwoorden naar overheden die bepalen of jij het wel waard bent om gesubsidieerd te worden.”

Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? “In mijn lessen hanteer ik graag het motto, ‘de patiënt mag niet merken dat hij behandeld wordt.’ Leren kan heel leuk zijn.” >>> Zang <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten