Vastbesloten naar het conservatorium


Levendig beschrijft hij hoe muziek vroeger bij hem thuis een plek had in het gezin. Gian Prince, slagwerk docent voor zowel de pop afdeling als de klassieke tak van Artamuse. Tevens bandcoach voor maar liefst 3 instrumenten: gitaar, basgitaar en toetsen. Dat zijn leerlingen moeten lachen om zijn grapjes kan ook jij je misschien levendig voorstellen na het lezen van dit korte blog interview met deze ‘perfect(ionistisch)e allround Prince’.

Wat is je levensmotto Gian? “Pluk de dag! Geniet zoveel als mogelijk. Het zijn de kleine dingen die mij gelukkig maken, bijvoorbeeld een leerling die super presteert of een mooi klinkend arrangement maakt.”

Waar en wanneer is je liefde voor muziek geboren? “Toen ik en mijn tweelingbroer nog kleuters waren, was er altijd iets van muziek in huis. Een kleine pick-up zorgde voor de nodige arbeidsvitaminen voor moeders. Met de stofzuiger van hoek naar hoek op de klanken van “Bonna serra senorita bonna serra…”. Na het eten pakte ‘pa’ altijd de gitaar en zong iedere dag hetzelfde liedje: “Een land zonder water… een land zonder grond… is nog lang niet zo erg als een kip zonder kont.” Mijn oudste broer speelde iets serieuzer gitaar. Wanneer hij met wat vrienden op zijn kamer muziek ging maken, werd ik ergens uit een boomhut geplukt en mocht ik - als 6-jarige -meespelen op mijn Sinterklaas drumstelletje. Later ben ik bij de fanfare gegaan en mocht toen naar de muziekschool, dat was toen heel wat! Op mijn 12de was ik vastbesloten dat ik naar het conservatorium zou gaan.” Wat is je favoriete nummer of je lievelingsmuziek? “Favoriete nummers heb ik niet, dat zou mij als allround muzikant ook ten zeerste misstaan. Wél heb ik favoriete genres, zoals heerlijk swingende jazz muziek. Ieder genre roept een bepaalde sfeer op en dat is het mooie aan muziek. Samengevat: ik hou van bijna alle soorten muziek mits goed gemaakt en gespeeld.”

Wat vinden jouw leerlingen lastig aan muziek maken? “Wat leerlingen moeilijk vinden is het opbrengen van geduld bij het aanleren van bepaalde basis vaardigheden. Geduld is wel nodig. Als je op een slecht fundament blijft door bouwen, weet je dat op een gegeven moment de zaak gaat instorten.”

Wat vinden ze leuk aan muziekles bij jou? “Wat ze leuk vinden zijn de grapjes en als ze uiteindelijk iets beheersen.” Wat vinden ze minder leuk aan de les bij jou? “Als ik zie dat cursisten een oefening nog niet helemaal beheersen, dan streep ik die oefening niet door. Ik blijf er lekker even op hameren, dat vinden ze natuurlijk minder leuk.” Wat vind je zelf zwaar aan muziek maken of lesgeven? “Muziek maken is niet zwaar, het wachten voordat je mag beginnen wel. Lesgeven is wat zwaar als je nogal perfectionistisch bent aangelegd. Wanneer je leerlingen hebt die nooit oefenen en een onverschillige houding hebben, dan is dat zwaar voor een perfectionist. Gelukkig wordt dat gevoel gecompenseerd door de leerlingen die wél willen.” Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? “Omdat ik meestal nog liever wil dat de leerling vooruit gaat dan de leerling zelf.”

>>> Slagwerk <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten