Ik ben geen typische balletjuf


Dansdocente Angelique Coenen verzorgt al meer dan 26 jaar danslessen voor kinderen en jazzlessen voor volwassenen bij Artamuse. Haar enthousiasme en openheid werken aanstekelijk. Na een klassieke dansopleiding te hebben afgerond, heeft ze als docente in de loop der jaren een visie ontwikkeld die haar klassieke achtergrond zowel omarmt als verbreed. Angelique geeft haar leerlingen ruimte voor hun 'imperfectionisme'. Bij haar mág je struikelen en fouten maken in de les. Het dansplezier staat bij haar duidelijk voorop. Wat kunnen we van haar leren? Wat is jouw levensmotto? "Wat ik doe, doe ik met veel plezier en fun want 'een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!"

Hoe zou jij jezelf omschrijven als docent? "Ik ben niet de typische balletjuf. Het plezier van de kinderen en het mogen wegdromen in dans staat bij mij voorop. Zo is het bij mij namelijk ook begonnen."

Hoe en waar is jouw liefde voor je vak begonnen? "Vroeger heel vroeger, toen ik zelf nog op de basisschool zat werden op de Belgische zender film klassiekers getoond. Dansers als Fred Astaire en Ginger Rogers, Dean Martin, Gene Kelly en Judy Garland stroomden via de beeldbuis onze huiskamer in. Bij ons thuis gingen dan de stoelen aan de kant, zodat ik mee kon dansen met de sterren - uiteraard in de hoop dat ik werd ontdekt (lacht). Waarschijnlijk alleen door de buren die door het raam stonden te kijken wat ik allemaal uitvoerde." Wat gebeurde er daarna? "Ik wist het zeker, dansen was mijn leven. Zonder mede-weten van mijn ouders ging ik met de bus naar de balletschool in Weert. Daar werden mijn ouders gebeld die me, nadat ik werd ingeschreven, mee naar huis namen. Dansen is vanaf toen mijn lust en mijn leven geweest. Na de HAVO ben ik naar de balletacademie in Tilburg gegaan, waar ik de docentopleiding heb gevolgd. Mijn passie wilde ik door kunnen geven aan iedereen die iets op dansgebied zocht en wilde." Hoe zie jij je rol bij Artamuse?

"Bij Artamuse probeer ik de kinderen datzelfde gevoel te geven. Ik geniet wanneer ik bij een kind dat speciale momentje zie, wanneer zij of hij die passie en vooral die vreugde van de dans beleefd. Of dit nu bij een technische oefening is of met een vrije dansopdracht, dat maakt niet uit."

Doe je dat ook in je klassiek ballet lessen? "Ja, juist bij klassiek want dit is de basis van alle dansvormen. Als je daar geen plezier in ontwikkelt ontbreekt het dans fundament. Klassiek ballet geeft je een goede houding, balans, kracht en sierlijkheid. Dat neem je mee het hele leven in, daar heb je ook buiten de danslessen profijt van. Samen dansen en het samen het leven via de dans ontdekken geeft je eigenwaarde en zelfvertrouwen, iets wat elk kind zó nodig heeft."

Is er nog een verschil in aanpak bij jouw jazzdance lessen? "Samen met mijn jazzdance groep, waarvan enkele dames al meer dan 26 jaar bij mij les hebben (!), werken we aan souplesse, sierlijkheid en uitstraling. Onze grijze cellen worden geprikkeld en uitgedaagd zodat iedereen jong blijft. Mijn jazzgroep is een hele hechte club die nieuwkomers omarmt. Ook daar staat het dansplezier voorop. Ik gebruik muziek van nu maar kan ik ook teruggrijpen naar muziek van toen. Heb je een favoriete muzieksmaak? "Ik hou nog steeds van mooie songs, of het nu klassieke muziek is, R&B of lekkere popmuziek. Het gaat om het gevoel dat je krijgt wanneer je danst." Waarom zou iemand bij jou op les willen? "Omdat hij of zij gék is op dansen, meer over zichzelf wil ontdekken via dans, de grenzen wil verleggen en daarbij super veel plezier wil hebben. Dan zit je bij mij goed." >> Dansmix (voor kleuters) << >> Ballet Basics (7-9 jaar) << >> Ballet Pro Plus (10-13 jaar) << >> Jazz volwassenen <<

Uitgelichte berichten
Recente berichten