Ik heb het nooit meer losgelaten


Afgelopen zomer was ze een dag met een leerling op pad voor een belangrijke auditie in Amsterdam. Hobo docent Marga Jansen heeft het er graag voor over. Mensen laten ervaren hoe heerlijk het is om hobo te leren spelen is wat haar beweegt om al jaren les te geven. Dat iemand op auditie wil of daarvoor gevraagd wordt is voor haar een bewijs dat ze muzikaal toch iets meer heeft aangewakkerd. Dat gebeurt niet elke dag, die momenten koestert ze. Waar geniet ze nog meer van? Marga, wat is jouw levensmotto?

"Geniet van elke dag!"

Waar en wanneer is jouw liefde voor jouw instrument(en) geboren? "Als 9-jarig meisje kreeg ik een hobo in mijn handen geduwd van mijn vader, die dirigent was en een hobo-speler nodig had in zijn vereniging. Ik heb het instrument nooit meer los gelaten."

Wat is je favoriete muziek(stuk of song)? "Ik heb geen speciaal muziekstuk maar héél veel verschillende muziekstukken die een bepaalde herinnering of stemming bij me oproepen."

Wat vinden jouw leerlingen en cursisten lastig aan het leren bespelen van de hobo? "Bij het hobo spelen is het vooral moeilijk om je adem goed te verdelen en te gebruiken."

Wat vinden ze het leukste aan je les? "Ik probeer iedereen heel persoonlijk les te geven. Mijn leerlingen en cursisten zijn voor mij op de eerste plaats een bepaalde persoonlijkheid en dan pas leerling."

Wat vinden ze het minst leuke aan de lessen? "Het minst leuke is - ja cliché, ik weet het: regelmatig oefenen. Maar als je een goede muzikant wil worden is het nodig."

Wat vind jij zelf wel eens zwaar aan lesgeven? "Ik vind les geven niet moeilijk omdat je er zoveel voor terug krijgt. Het kost energie maar het geeft meer energie!"

Waarom zou iemand bij jou op les willen? "Ik probeer iedere leerling te laten ervaren hoe heerlijk het is om (samen) muziek te maken. Dat lukt bijna altijd." ;-) >>> Hobo <<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten