Dat wow-gevoel heb ik nog dagelijks


Bij Artamuse geeft hij trompet- en bugelles, daarnaast is hij volop betrokken bij de HaFa-wereld en in Duitsland leidt hij twee orkesten. We hebben het over Jan van Hulten. Lesgeven doet Jan met zoveel passie dat hij nog dagelijks dat wow-gevoel ervaart van toen hij voor het eerst de klank van de trompet hoorde. Wat drijft en bezielt deze ras muzikant, gedreven docent en open orkestleider?

Waar is jouw liefde voor de trompet geboren? “Toen ik zo‘n 9 jaar oud was ben ik met mijn opa eens naar een concert in Kerkrade gegaan. Mijn opa was een groot liefhebber van de blaasmuziek, er speelden die dag verschillende harmonieën. Die klank, prachtig! Vooral de trompetsolo gaf mij een gevoel van… WAUW! Wij woonden toen in Heerlen (Heksenberg), mijn ouders hebben me toen aangemeld bij de plaatselijke harmonie St. Gerardus.” Wat is het leukste en het lastigste aan je wow-instrument? “Als je trompet of bugel speelt moet je ALLES zelf doen, het instrument doet niks! Soms vind ik dat lastig. Maar wat mij meteen aansprak was het geluid, de klank: schetterend hard maar… ook mooi zacht. Dat laatste bereiken, dus zacht spelen, is héél moeilijk. Na veel oefeningen lukt dat. Ook het snel spelen lukte in het begin helemaal niet!! Ik ben linkshandig en, trompet speel je rechts. Natuurlijk moest ik leren om daarvoor speciale oefeningen te doen en NEE, dat is niet altijd leuk. Nu ik al heel wat jaren les geef, denk ik vaak terug aan die tijd dat ik moeilijke dingen moest trainen.”

Wat vind je zo fijn aan lesgeven? “Leerlingen helpen om zo mooi mogelijk trompet of bugel te spelen. Daar krijg ik een kick van. In het begin is het voor iedereen even zoeken naar de juiste toon, eerst de lage dan de hoge. Ik merk bij leerlingen hoe fijn ze het vinden om, na oefening, een lied of muziekstuk te kunnen spelen. Als ze na een paar jaar in een orkest kunnen meespelen, is dat toch geweldig! Dat is voor mij als docent de ultieme motivatie en drive, om te horen dat leerlingen goed functioneren in hun orkest. Elke dag opnieuw zet ik me daarvoor in, het verveelt nooit. Muziek maken is zo´n schitterende hobby. Dat WAUW-gevoel dat ik de eerste keer had toen ik de trompet hoorde heb ik nog. Dagelijks! Gelukkig maar. Ik heb het iedere keer wanneer ik pakkende muziek hoor of als leerlingen iets moois presteren.”

>>Bugel<<

>>Trompet<<

Uitgelichte berichten
Recente berichten