Ik krijg er altijd kippenvel van


Het komt niet vaak voor dat leerlingen die als amateur beginnen kiezen voor het muziek- of dansvak, zich inschrijven bij een academie, uitgroeien tot professioneel danser of docent en uiteindelijk bij ons les komen geven. Christina Cuijpers heeft dat wel gedaan, ooit begonnen als mini-ballerina in de danslessen van haar huidige collega Angelique Coenen geeft ze nu zelf klassiek ballet en jazzdance.

Waar en wanneer is jouw liefde voor dans geboren?

"Op mijn vijfde ben ik begonnen met klassiek ballet bij Angelique Coenen. Ik weet nog goed dat ik rond mijn 10de een choreografie danste met bezems op muziek van Assepoester. Ik vond het dansen voor publiek zo leuk dat het naar meer smaakte. Op mijn 11de ben ik aangenomen op de vooropleiding dans in Maastricht. Na mijn HAVO ben ik de Dansacademie in Tilburg gaan doen en sinds 2008 ben ik werkzaam als dansdocente, onder andere bij Artamuse." Heb jij een levensmotto? "Dans met je hart en je voeten zullen volgen." Wat is je favoriete choreografie en waarom? "De dans van De Stervende Zwaan op muziek van Camille Saint-Saens. Deze solo is gemaakt door Michel Fokine voor en op verzoek van Anna Pavlova, een van de beroemdste ballerina’s aller tijden. De muziek en de choreografie vind ik heel ontroerend en zo mooi op elkaar afgestemd. Ik krijg er altijd kippenvel van!" Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren van ballet? "Ballet is een van de moeilijkste dansvormen. Het vereist veel techniek en daarvoor heb je veel geduld nodig; je leert het niet in een paar lessen. Wil je vooruitgang boeken in

ballet, dan is het belangrijk dat je thuis ook veel oefent." Wat vinden jouw leerlingen het leukste aan de les bij jou?

"Heel cliché maar ik geef les aan kinderen, bijna allemaal meisjes en die zijn weg van de balletkleding en schoenen die ze mogen dragen, de spiegels en de muziek. En natuurlijk optreden in kostuum op het grote podium voor publiek!"

Wat vinden ze doorgaans het minst leuke?

"Als je werkt aan een dansvoorstelling betekent dit heel veel oefenen. Om de puntjes op de i te zetten moet er veel herhaald worden. Dit is hard werken maar het geeft heel veel voldoening als alles goed is gegaan en je het applaus in ontvangst neemt."

Wat vind jij zelf af en toe zwaar aan lesgeven en dansen?

"Als een choreografie af is en op het laatste moment een leerling niet mee kan doen. Vaak kan er last minute niet heel veel meer veranderd worden, dan ontstaat er een dus een 'gat' in de choreografie. Gelukkig komt dit maar zelden voor, dan baal ik wel even. Maar wat er ook gebeurt 'The Show Must Go On'. :-) " Waarom zou iemand bij jou op les willen komen?

"Ballet les brengt zoveel voordelen met zich mee. Je werkt aan je lenigheid en aan een mooie en correcte houding. Je krijgt er heel veel zelfvertrouwen van en danst in een groep met andere kinderen. Ik leer je al het moois wat ballet te bieden heeft en natuurlijk staat dansplezier voorop!" >> Ballet Pro << >> Jazzdance Jeugd <<

Uitgelichte berichten
Recente berichten