Noten leren, dat hoef je bij mij niet


Gitaardocent, bandcoach en muzikant Manfred Picklaps vindt 'lol in het spelen de hoofdzaak'. Volgens hem komt het succes vanzelf, als je iets maar leuk vindt. Gitaar spelen ziet hij ook als een uitlaatklep, een manier om af te schakelen van de vele verplichtingen in het leven. Met verplichtingen heeft hij sowieso niet veel op, ook noten leren hoeft van hem niet. Maakt dat hem zo geliefd als leraar? "Mijn leerlingen zo veel mogelijk leren op een zo leuk mogelijke manier." Dat is mijn filosofie bekent Manfred Picklaps. "In mijn lessen speel je de nummers die jij leuk vindt en ondertussen leer je, bijna ongemerkt, de technieken die je nodig hebt." Wat is het leuke van gitaarles Manfred? "Voor elke stemming is er wel een geschikt nummer, voor elke persoon is er muziek. Ik speel met mijn leerlingen echt de hele range! Popnummers van artiesten als Katie Perry, Rihanna, Pink, Imagine Dragons, Shawn Mendes, Charlie Puth. Hardrock muziek van Slayer, Iron Maiden, Metallica, Avenged Sevenfold. Nummers van klassieke rock- en grunge bands zoals AC/DC, Guns 'n Roses en Nirvana . Muziek van DJ's zoals Avicii, Chainsmokers, Jonas Blue, David Guetta, Martin Garrix. Rap van bijvoorbeeld Eminem en zelfs jingles van computerspelletjes en filmmuziek. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er iets mee op gitaar. Daar zorg ik gewoon voor, jouw favoriete nummers schrijf ik om en pas ik aan op jouw niveau." Wat vinden je leerlingen het minst leuke aan muziekles? "Noten leren. Dat hoef je bij mij dus niet. We werken met akkoordschema's, tabulatuur en interactieve apps." Wat is je mooiste ervaring in het lesgeven? "Als cursisten iets moeilijker inschatten dan het is. Dan beleven ze een succeservaring en gaan ze enthousiast naar huis. Ik vind het mooi om dat te ervaren. Gitaar spelen gaat ook verder dan de les zelf. Je kunt buiten de les inspiratie opdoen, in een band spelen, praten over muziek, videoclips kijken en mooi materiaal kopen. Het hoort er allemaal bij." Je bent ook bandcoach, waarom? "Muziek maken is een ervaring voor de rest van je leven en wordt versterkt door een podiumervaring. Maar niet iedereen heeft de behoefte of het lef om op een podium te gaan staan. Het maakt je kwetsbaar maar het geeft een enorme kick als je het gedaan hebt! Ik bereid mensen voor op die specifieke ervaring, op het spelen in een band en het pakken van dat podium. Juist omdat het zo'n krachtige ervaring kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en je er de rest van je leven wat aan kunt hebben." >> Electrische gitaar <<​ [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Uitgelichte berichten
Recente berichten