Liefde op het eerste gehoor


Bij een nieuwe website hoort een nieuwe aanpak. Een persoonlijke aanpak wat ons betreft. Daarom stellen we alle docenten in een blog artikel aan jullie voor.

In deze blog accordeon en keyboard docent Carlo Plaum, muzikaal eenmansorkest, betrokken docent, creatief componist en humorvol mens. Welke instrumenten zijn jouw op het lijf geschreven? "Accordeon en alle (elektronische) toets instrumenten die er bestaan: keyboard, synthesizer, orgel en piano.

Wat is je levensmotto/favoriete quote? "Met muziek door het leven." "Have a lot of fun!"

Waar en wanneer is de liefde voor muziek in jou geboren? "Mijn vader speelde accordeon dus ik kwam al vroeg met dit instrument in aanraking. Ik ben begonnen toen ik 5 jaar was, mijn vader was mijn leraar. Met 7-8 jaar ben ik gestart met lessen bij de (toenmalige) Muziekschool Geleen. Ik ben begonnen met accordeonlessen en ben nooit meer weggegaan. De liefde voor het accordeon gaat diep. Het heeft zeker te maken met de klank maar via dit 'luchtinstrument' kan ik mijn gevoel helemaal de vrije loop te laten. Ik ervaar de trillingen van de 'tongen' in mijn lichaam. Geweldig gewoon!! Als ik accordeon speel, versmelt ik met het instrument."

En wanneer ontvlamde de liefde voor de toetsen? "Dat is het orgel schuld, ik was 11 jaar en het was liefde op het eerste gehoor. Net als bij het accordeon ben je een 1-mans orkest. Om de muziek zo spannend en interessant mogelijk te laten klinken, kun je je handen én je voeten inzetten. Het keyboard kwam later, het gaf mij meteen veel inspiratie voor het creëren van een eigen sound en stijl. Het is een creatief instrument met legio mogelijkheden voor het arrangeren (red. samenstellen) van je muziek. Je kunt er ritmes onder zetten en jezelf begeleiden met diverse muziekstijlen, van jazz tot pop en van wals tot tango. Uitdagend dus!

Wat is je favoriete nummer?

"Ik heb geen favoriet nummer, wat ik mooi vind is afhankelijk van mijn gevoel. De ene keer voel ik me uitgelaten, humoristisch en blij, dan weer melancholisch en zeer gevoelig. Wel is het zo, dat alle muziek bij mij beelden oproept. De ene keer zitten we bij een salsa-band op het balkon, de andere keer bij schemerlicht op een tropisch strand. Ik ga met mijn muziek iedere keer op reis, het kan heel snel van plaats veranderen. Sneller dan dat we nu kunnen reizen. Daarom vind ik muziek maken geweldig."

Wat vinden jouw leerlingen over het algemeen lastig aan het leren spelen van het accordeon of de keyboard?

"Nieuwe leerlingen moeten eraan wennen dat hun vooruitgang afhankelijk is van de oefentijd die ze erin steken. Hoe beter het gaat en klinkt, hoe meer FUN! Maar dat kost inspanning. Leren is herhalen. Hoe vaker je de liedjes oefent, hoe beter je vingers bewegen. Je vingers worden soepeler en weten ook vanzelf waar ze naar toe moeten! Ook klinkt je muziek dan steeds beter, daardoor krijg je steeds meer complimentjes en dat motiveert weer."

Wat vinden je cursisten het leukste en het minst leuke aan de les?

"De gezellige sfeer en het samenwerken aan hun (muzikale) ontwikkeling (red. bij Artamuse kun je veel groepslessen volgen). We maken er een feestje van! Iederen speelt naar eigen kunnen. En ik geniet ervan om mensen te zien groeien, heerlijk! Het minst leuke is het moment waarop iemand merkt dat een muziekstuk of liedje niet loopt omdat ze het niet vaak genoeg gespeeld hebben."

Wat vind jij zelf soms zwaar aan lesgeven? "Muziek luisteren en vooral maken blijft heerlijk, laatste het kost inspanning. Soms duurt het best lang voordat een leerling in de gaten heeft dat hij zelf bepaalt hoe de vooruitgang gaat. Dat vind ik wel eens lastig te accepteren, dat ik het niet bepaal! Hoe hard ik ook mijn best doe, 'it's out of my accordeon en keyboard hands.'

Waarom zou iemand bij jou op les willen?

"Als je bij mij op les komt gaan we samen enthousiast beginnen aan de ontdekkingsreis in het Land van Muziek! Muziek is echt een vriend voor het leven."

>> Accordeon <<

>> Keyboard <<

Uitgelichte berichten
Recente berichten