Suzanne Welters, een 'saxy' verbinder


Bij een nieuwe website hoort een nieuwe aanpak. Een persoonlijke aanpak wat ons betreft. Daarom stellen we alle docenten in een blog artikel aan jullie voor.

In deze blog 'saxy' Suzanne Welters.

Haar levensmotto: "Always look on the bright side of life". Waarom gebruikt deze Monthy Python citerende saxofoon docente zoveel smileys in haar verhaal? Welke instrumenten bespeel je? Saxofoon en piano. Wat is je levensmotto/favoriete quote? "Always look at the bright sight of life." In mijn voortuin heb ik een hele grote smiley van 3 meter doorsnee. :-)"

Waar ga jij van smilen? "Ik ben een verbinder, ik heb nu 5 fanfares zo gek gekregen om samen muziek te gaan maken. Op 3 maart geven we een concert in Schouwburg De Domijnen in Sittard, met een fanfareorkest van 167 man, dat is toch gaaf! :-) Ook componeer ik stukken die over de hele wereld gespeeld worden dankzij Hafabra Music.

Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren? "Mijn vader speelt speelde vroeger tuba bij de fanfare, daar ging ik als klein kind al mee naar toe. Vanaf 7 jaar mocht ik zelf beginnen met AMV (red. Algemene Muzikale Vorming) en blokfluitles. Vanaf 8 jaar mocht ik op pianoles en toen ik 9 jaar was mocht ik saxofoon gaan spelen bij de fanfare. Ik heb dus altijd piano én saxofoon gedaan en zou nog steeds niet willen kiezen. Mijn werk is daardoor heel afwisselend. Ik geef met veel plezier les, ik geef concerten als solist en treed op met een duo en een trio, ik speel in fanfares en harmonieën, ik begeleid solisten aan de piano en ik componeer stukken die over de hele wereld gespeeld worden.

Wat is je favoriete nummer en waarom? "Lexicon of the Gods van Rossano Galante. Het lijkt wel filmmuziek, heel mooi en met veel energie, vooral ook erg leuk om te spelen. Ik heb de cd mee opgenomen, elk jaar nemen we in de laatste week augustus en in een supersfeer een cd op. Mijn dochter Annick vond dit nummer zo mooi, dat ze het heeft gebruikt voor haar grondoefening bij de turnwedstrijden afgelopen seizoen. Telkens als ik dit nummer hoor zie ik haar in haar turn pakje rond stuiteren en de flik flak, arabier en salto doen. :-)

Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van de saxofoon?

"Het instrument uitpakken en gaan oefenen is voor de meeste een moeilijk moment. Maar als je eenmaal bezig bent is het echt leuk en gaat het eigenlijk vanzelf. Een vaste tijd om te oefenen helpt - bijvoorbeeld altijd voor of na het eten. Het stimuleert om te gaan oefenen als je saxofoon zichtbaar op een standaard klaar staat, dan ben je sneller bezig. Pak je de saxofoon eens tussen je huiswerk door, voor je wiskunde opdrachten of na je Engels oefeningen. Dan wordt het een vorm van ontspanning in plaats van 'iets wat nog 'moet' aan het einde van de dag'. Bovendien heb je dan flink wat zuurstof ingeademd waardoor je hersencellen ook nog eens beter werken. Win-win situatie dus.

Wat vinden je cursisten het leukste aan de les bij jou? "De uitdaging. Ze gaan goed vooruit met een afwisselende les: de les begint met een toonladder, daarna techniek uit een boek - iets wat bij je past en je uitdaagt - en dan afsluiten met een lekker toetje: een popnummer, duet, een uitdagende solo, of muziek van de harmonie. Ik stimuleer leerlingen zoveel mogelijk om samen te spelen. Leerlingen van hetzelfde niveau trekken elkaar enorm op in samenspel. De mogelijkheden om samen muziek te maken zijn eindeloos en ik organiseer zelf ook mee. Zo zijn er de Combi Concerten (red. eerstvolgend in november 2017), er is elk jaar een vreselijk gezellig kerstconcert, in januari is er het solistenconcours van Artamuse - daar zijn er meer van, en ik probeert mijn leerlingen ook zover te krijgen dat ze meedoen aan het solistenconcours in Buchten/Nieuwstad/Bleijerheide. Solisten die meedoen maken grote sprongen, omdat het een wedstrijd is. Tot slot kun je meedoen met de HaFa-examens in juni en een concert om het seizoen af te sluiten in juli. Dan neemt iedereen zijn hele 'Umfeld' mee: vrienden, familie, buren enz. Je hoeft je nooit te vervelen in mijn les! Wat vinden ze doorgaans het minst leuke aan de les of het instrument? "Als het favoriete riet het niet meer goed doet, dan moet je een nieuw riet inspelen, dat is soms even stroef."

Wat vind jij zelf af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken? "Het gesjouw met alle spullen overal naartoe. Plus lesgeven en optreden doe je vaak 's avonds en in de weekenden. Wanneer de hele wereld op de bank zit, ben jij met al je spullen rond aan het rijden van de ene locatie naar de andere. Dat hoort nu eenmaal bij het vak. Toch is het jammer dat er weinig mensen naar een les of concert kunnen komen op een maandagochtend. :-)

Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen? "Omdat hij goed saxofoon en/of piano wil leren spelen en op een leuke manier uitgedaagd wil worden om zijn grenzen te verleggen op muzikaal gebied. Muziek maken is echt leuk. :-)

>> Saxofoon <<

Uitgelichte berichten
Recente berichten