Zoeken
  • LeSal

Muziek groeit met je mee in je hele leven!

Bijgewerkt: feb 20
Dankbaar, dat is Artamuse leerling Lucia, voor haar muzieklessen en muziekdocenten.

Van blokfluit en hobo, van piano tot zang. Muziek is met Lucia meegegroeid in haar leven, die bij elke periode een passend instrument koos om zich te (leren) uiten.


Hey Lucia, wat leuk dat je meedoet aan onze interviews. Je hebt een lieve kaart aan je zangdocente Margo van Bergen geschreven. Hoe ben je ooit met muziek begonnen en bij haar terecht gekomen ?

Mijn eerste kennismaking met muziek was toen ik in groep 3 zat, ik ben begonnen met blokfluit. Muziek zit bij mij in de familie, mijn ouders zeiden ‘dat ik één sport mocht doen en daarnaast nog muziek mocht maken.’ Toen ik 8 jaar was mocht ik een instrument kiezen, ik koos de hobo en die heb ik bespeeld tot ik ongeveer 16 jaar was. In die tijd was dat heel leuk, ik speelde in een orkest en had ook vriendinnen die muziek maakten. Het was super fijn om zo’n gedeelde interesse te hebben. Toch werd het mij op een gegeven moment teveel, ik moest keuzes maakte en hobo spelen paste niet meer zo bij mij dus ik stopte. 

Later kriebelde de muziek weer. Ik miste het om mijzelf te kunnen uitdrukken via de muziek en koos voor de piano. Zo kon ik thuis, zonder drempel en druk, muziek inzetten voor mijn persoonlijke expressie. Ik verhuisde destijds naar Limburg en besloot naast de piano te bespelen zangles te nemen. De combinatie van piano en zang is een mooie manier om muziek te maken zonder orkest. Zo kwam ik bij Artamuse terecht, en bij Margo van Bergen.


Dus je was nog helemaal niet zo bekend in de omgeving, waarom koos je voor Artamuse?

Ik heb goed rondgekeken voordat ik heb gekozen waar ik zangles zou nemen. Er werd natuurlijk van alles aangeboden, zangles vanuit thuis, zangles op Skype. Toch trok het mij meer om via de muziekschool zangles te nemen. Ik had al eerder muziekles gevolgd via de muziekschool, dus het voelde toegankelijk. Toen ik bij Artamuse de omschrijving van Margo las, over haar eigen achtergrond en over hoe de lessen gegeven werden, sprak het mij meteen aan. Ik ben voor een proefles gegaan en dat was meteen leuk, het klikte.


Wat vond je zo leuk aan die proefles en de rest van de lessen bij Margo?

Wat ik vooral heel fijn vind aan de lessen bij Margo is dat zij je heel goed weet op je gemak te stellen. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik op zangles durfde. Bij haar voelde het meteen goed. Ze heeft veel kennis door haar opleidingen en weet daarnaast heel goed met mensen om te gaan. Bij Margo krijg je elke keer weer andere oefeningen om te kunnen groeien.


Je vertelde dat je vroeger in een orkest speelde, trad je dan ook wel eens op en doe je dat nog steeds?

In mijn hobo-tijd hadden we jaarlijkse concerten waar ik aan meedeed. Nu beoefen en beleef ik de muziek individueler, al organiseert elke Artamuse-docent een aantal keer per jaar een Combi-concert. Dan treed je dus op, als je wilt, en vaak in combinatie met leerlingen die andere instrumenten spelen. Ik heb nooit de ambitie gehad om professioneel muziek te maken. Ik doe het vooral voor de zelfexpressie. Ik vind het toch een stuk spannender om te zingen in het bijzijn van anderen. Muziek maken is iets heel persoonlijks. Je laat een innerlijk stukje van jezelf zien.


Merk je dat het maken van muziek je helpt bij het dagelijks leven?

Ja, ik ben heel blij dat ik op jonge leeftijd begonnen ben met muziek maken. Als ik bijvoorbeeld verdrietig ben, dan is het heel fijn dat ik daar op die manier uiting aan kan geven. Soms zijn woorden niet genoeg om emoties te beschrijven en verwerken. Zo speel je muziek waar je behoefte aan hebt, soms vrolijk als je een goede dag hebt en soms melancholisch als je juist een mindere dag hebt.


Je bent nog niet zo lang geleden gestopt met zangles, maak je nu nog wel veel muziek thuis?

Ik merk dat zonder de zanglessen het oefenen er wel echt bij inschiet. Het is voor mij momenteel niet mogelijk om zanglessen te nemen, mocht het over een tijdje wel weer kunnen dan pak ik het heel graag weer op.


Is er nog iets wat je zou willen zeggen tegen Artamuse of Margo?

Ik denk dat ik vooral de boodschap wil meegeven dat muziek maken voor alle leeftijden is. Je kunt altijd een instrument kiezen die bij een periode in je leven past. Muziek is écht een verrijking voor jezelf en het kan voor de zelfexpressie heel veel waarde hebben. Ik vind het vooral ook voor kinderen heel belangrijk. Zoals ik al zei, ik ben ontzettend blij dat ik op jonge leeftijd met muzieklessen ben begonnen, maar voor mij was het relatief vanzelfsprekend omdat het in de familie zat. Een muziekschool is de meest laagdrempelige plek om, ongeacht je achtergrond, met muziek maken te beginnen. Er is altijd een groot aanbod, alle instrumenten en muziekstromen komen er bij elkaar. Het zou zonde zijn als muziekles minder toegankelijk wordt.


0 keer bekeken
Logo_Artamuse_pms_rood_2-400x400.jpg

Artamuse 
Postbus 499
6160 AL Sittard-Geleen
t 046 423 01 00
e info@artamuse.nl

Artamuse Beek
Dr. Stassenstraat 88
6191 VP Beek

046 428 01 00 

Artamuse Buchten
p/a Kerkvonderen 11
6122 CK Buchten
046 428 01 00

Artamuse Geleen
p/a Graaf Huyn College
Jos Klijnenlaan 683
6164 AP Geleen

046 428 01 00

Artamuse Sittard
Broeksittarderweg 1
6137 BH Sittard

046 451 89 51

Artamuse Stein
p/a  MFC De Grous
Heerstraat-Centrum 38
6171 HW Stein

046 428 01 00