Zoeken
  • LeSal

'Ei' of 'ij', muziek als hulpmiddel

Van een begrafenis song voor het uiten van lastige emoties tot een kinderliedje over ‘ij’ of ‘ei’. Sam Janssen (23) zet muziek in zoals het bedoeld is, breed en diepgaand, als leerinstrument, ter ontspanning, om te raken en om je te uiten. Als sinds groep 6 heeft hij les bij Artamuse, met een Youtube tussenpauze, omdat hij net als veel jongeren ook nog eens autodidactisch is. Lees het ontroerende interview van de 26-jarige Michelle-Anne Lucas met Sam Janssen.

Hey Sam, wat leuk dat je mee wilt doen aan dit interview, we zijn erg benieuwd naar de verhalen van leerlingen en zijn ook erg benieuwd naar jouw verhaal. Dus allereerst, hoe ben je in de muziek en bij Artamuse terecht gekomen? Sam: "Toen ik in groep 6 zat (inmiddels ben ik 23 jaar) ben ik eens met een vriendje meegegaan naar zijn muziekles. Hij zat bij Artamuse en zo kwam ik terecht bij de keyboardles van Jürgen Daemen. Dit heb ik een aantal jaar gedaan, waarna ik een poos weinig tijd had om te oefenen en uiteindelijk stopte. Ik pikte het muziek maken later weer op, eerst door zelf een gitaar te kopen en aan de hand van Youtube te leren spelen. Ik combineerde het gitaarspelen met zingen. Mijn ouders leek het een goed idee om zangles te nemen, ze gaven me een aantal lessen cadeau. Omdat we al bekend en tevreden waren met Artamuse, kozen we ook toen weer voor Artamuse."

Hoelang heb je inmiddels zangles? Sam: "Ik ben nu ongeveer 2 jaar bezig met zangles bij Margo van Bergen. Tijdens haar lessen zing ik vooral popmuziek, omdat dat ook mijn eigen muzieksmaak is. Daarnaast speel ik ook in de band Brick by brick onder begeleiding van Manfred Picklaps, waarbij we vooral rockmuziek spelen."


Wat vindt je nu écht het leukste aan muziek maken bij Artamuse? Sam: "Het leukste vind ik toch hoe je samen kunt komen om muziek te maken, en ook nog eens live. Je deelt je passie met anderen, leert om meerstemmigheid te oefenen en muziek is natuurlijk ook een manier om jezelf te uiten. Ik vind het daarnaast heel fijn dat als je muziek gaat maken bij Artamuse je niet alleen klassiek geschoold hoeft te zijn, dan zou ik waarschijnlijk helemaal geen lessen volgen. Juist het maken van popmuziek en rockmuziek spreken mij heel erg aan."


Je zei dat muziek maken ook helpt om jezelf te uiten, heb je daar een voorbeeld van?

Sam: "Ja, naast dat het natuurlijk heel leuk kan zijn om samen muziek te maken, zijn er ook momenten in je leven die heel emotioneel zijn en waar je ook mee om moet (leren) gaan. Zo verloor ik afgelopen jaar mijn opa. Op zo’n moment is het bijzonder dat je muziek kan gebruiken om je te uiten. Zo schreef ik een nummer dat ik uitgevoerd heb op de begrafenis."

Gecondoleerd Sam, dat is verdrietig. Wat mooi dat je zoiets voor je opa hebt kunnen doen, je zult wel veel complimentjes hebben gekregen, toch?

Sam: "Het was heel zwaar, maar ik hoor inderdaad nu nog van familie en bekenden hoe mooi het was dat ik dat had gedaan."

Is er nog iets wat jezelf graag kwijt wilt?

Sam: "Tegenwoordig sta ik zelf voor de klas en op de school waar ik werk zie ik vaker dat er muzieklessen worden gegeven om kinderen in contact te laten komen met muziek. Ze spelen op mandolines en andere makkelijke blaasinstrumenten. De kinderen zijn dan super enthousiast. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kinderen ermee in aanraking komen en dan ook de kans krijgen om, net als ik, muziekles te volgen op de muziekschool."

Super leuk dat je zelf voor de klas staat. Niet als muziekleraar zeker?

Sam: "Nee dat niet inderdaad, maar soms neem ik mijn gitaar en speel ik wat liedjes voor de kinderen. De andere docenten vinden het super inspirerend en zeggen dan vaak, ‘Ik wou dat ik op mijn leeftijd nog gitaar kon leren spelen’."

Wat speel je dan zoal voor de kinderen? Popmuziek of schrijf je ook dan je eigen liedjes?

Sam: "Beide! Soms speel ik gewoon popmuziek, maar ik gebruik muziek ook als middel om de kinderen iets te leren. Zo heb ik een liedje over de ‘ij’, wanneer gebruik je de lange en wanneer de korte ‘ij’. Soms zing ik ook de tafeltjes voor. Het spreekt kinderen veel meer aan en ik denk dat het voor sommige kinderen ook echt helpt om het beter te onthouden dan het droog oplezen van tekst of rekensommen."

Geweldig Sam, ik vind het in ieder geval heel inspirerend. Succes met je lessen, ook op school, en dank je voor dit interview!

0 keer bekeken
Logo_Artamuse_pms_rood_2-400x400.jpg

Artamuse 
Postbus 499
6160 AL Sittard-Geleen
t 046 423 01 00
e info@artamuse.nl

Artamuse Beek
Dr. Stassenstraat 88
6191 VP Beek

046 428 01 00 

Artamuse Buchten
p/a Kerkvonderen 11
6122 CK Buchten
046 428 01 00

Artamuse Geleen
p/a Graaf Huyn College
Jos Klijnenlaan 683
6164 AP Geleen

046 428 01 00

Artamuse Sittard
Broeksittarderweg 1
6137 BH Sittard

046 451 89 51

Artamuse Stein
p/a  MFC De Grous
Heerstraat-Centrum 38
6171 HW Stein

046 428 01 00