Altviool
Altviool, de 'grote zus' van de viool!
De altviool behoort tot de familie der strijkinstrumenten. Over de herkomst van de vioolfamilie bestaan diepgaande meningsverschillen. De eerste composities voor de familie dateren al van ± 1600. De rol van de altviool hierin is te vergelijken met die van de lage vrouwenstem (de alt). 
Over het geheel genomen treedt het
instrument niet vaak op de voorgrond, maar is onmisbaar in het strijkorkest, strijkkwartet en aanverwante muziekensembles. Er is dan ook vanuit dit oogpunt een schat aan muziekliteratuur voor het instrument te vinden.
 
De altviool is uitermate geschikt om samen te musiceren. De altviolist vindt altijd wel een plek in een muziekensemble of orkest. 
De altviool wordt doorgaans bespeeld door het instrument tussen kin en schouder te klemmen en met de vingers van de linkerhand de snaren af te drukken tegen de ebbenhouten toets om zodoende de snaar te verkorten (en dus hoger te doen klinken).
 
 
De literatuur voor de altviool, al dan niet gecombineerd met andere instrumenten is zeer omvangrijk. Vrijwel alle componisten schreven en schrijven voor de viool. De viool is uitermate geschikt om samen te musiceren. Een violist vindt altijd wel een plek in een muziekensemble of orkest.  

Aanschaf en Onderhoud
De mogelijkheid bestaat om een altviool te huren via de muziekschool.
Na een huurperiode van een jaar wordt aangenomen dat de leerling zelf een instrument huurt of koopt.
De prijs van een altviool compleet met koffer en kist begint vanaf €600,00.
Het instrument is, indien gekocht bij een betrouwbare bouwer, waardevast en kan bij aanschaf van een beter (duurder) instrument worden ingeruild.
 
Bij aanschaf van duurdere instrumenten is er meestal een gunstige financiering mogelijk. Men kan natuurlijk ook een instrument huren via de muziekschool.
Hiervoor kunt u contact opnemen met de administratie. Op gezette tijden moeten de haren van de strijkstok en de snaren vervangen worden.
Aanvangsleeftijd
Omdat de altviool in verschillende afmetingen gebouwd wordt, kan met altvioolspelen op zeer jonge leeftijd begonnen worden (5 à 6 jaar).
Het lesprogramma aan de muziekschool voorziet in onderwijs aan kinderen en volwassenen.
Voor beginnende leerlingen is het noodzakelijk om tegelijk met de studie op het instrument ook een aantal jaren de Algemene Muzikale Vormingsles (A.M.V.) te volgen. Hierin wordt vooral gewerkt aan ritmische en melodische vorming. Dit laatste is belangrijk in verband met het ontwikkelen van het innerlijk voorstellingsvermogen ("een goed gehoor").  
De Altviool-les 
De docent zal de juiste speelwijze van het instrument op een professionele en plezierige wijze in groepslessen aan de leerling overbrengen en hen motiveren voor en begeleiden naar zelfstandig musiceren.
 
Dit alles is omschreven in het leerplan. Controle op de vorderingen vindt plaats tijdens de Arta-examens.
Lestijden worden in overleg met de docent bepaald.
 
Thuisstudie
Om de techniek van de altviool
te leren beheersen, wordt van de leerling verwacht dat hij/zij regelmatig thuis oefent. Het studeren moet een vaste plaats krijgen in het dagprogramma. De duur van de dagelijkse studie hangt af van het niveau en de motivatie van de leerling. In het algemeen wordt verwacht dat een beginnende leerling een half uur per dag oefent.
Docent
Reinder Eggen

 Reinder Eggen 

Logo_Artamuse_pms_rood_2-400x400.jpg