Gitaar / Akoestisch
"Sometimes the nicest thing you can do with a guitar is just to look at it." - Thom  Yorke 
"My guitar is not a thing. It is an extension of myself. It is who I am." - Joan Jett 
"When I'm having a bad day, I pick up my guitar." - Michelle Branche 
Wanneer je bij ons akoestische gitaar wil leren spelen kom je op les bij Manfred Picklaps, die ook les geeft op de elektrische gitaar, of Berthe van den Boomen

Manfred geeft ook een Kickstart en een Doorstart cursus voor akoestische gitaar (6-8 weken).
Berthe geeft de Kickstart cursus, Het geheim van fingerpickin'.
 
Hieronder een interview met Berthe.
 
Fotos Medewerkers 2017-AmandaVanDerLugt
Akoestische gitaar -
00:00 / 00:00
Fotos Medewerkers 2017-AmandaVanDerLugt
Interview met Berthe

Voor Berthe van den Boomen sta jij als leerling met al je (on)mogelijkheden 
centraal. Een goede klik is belangrijk, zo kom je samen tot het meeste plezier en het beste resultaat. 
 

Ze speelt dwarsfluit en gitaar. Haar liefde voor muziek is daar niet begonnen. Wel is ze op vroege leeftijd door James Galway en Harrie Sacksioni geïnspireerd om beide instrumenten te leren bespelen. Lesgeven bij Artamuse doet ze door haar leerlingen binnen haar grenzen zo vrij mogelijk te laten. 'Ze moeten niks, ze mogen veel'. Eerlijk geeft ze haar mening over nieuwe vormen van lesgeven. En, al werkt het groepsles principe voor haar niet, het weerhoudt haar niet om nog steeds veel plezier te ervaren in wat ze doet.


Wat is je levensmotto/favoriete quote?

"One good thing about music, when it hits you, you feel no pain." Dat is een citaat van Bob Marley. Ook een klein zinnetje uit Ja zuster, nee zuster citeer ik graag: "Doe wat je het liefste doet - 'in je vrije tijd', vul ik zelf aan. En verder, gewoon doen!"

Waar en wanneer is jouw liefde voor je instrument geboren?

"Mijn liefde voor muziek was er al heel vroeg, thuis zong en danste ik veel en toen ik 7 jaar was heb ik een koortje opgericht met vriendinnen. Mijn muziekliefde is dus niet begonnen met dwarsfluit of gitaar maar met samen zingen. Ik heb in die tijd ook meegedaan aan een songfestival waarvoor de onderwijzer van groep 7 een liedje schreef."

 

Wanneer kwam de dwarsfluit in beeld?

"Dat gebeurde letterlijk. Ooit, heel lang geleden, in de vorige eeuw zag ik James Galway op tv. Hij keek zo blij tijdens het dwarsfluit spelen, dat ik dacht dat je wel erg gelukkig zou worden als je fluit speelde. Wat bleek, hij had een afwijking aan zijn ogen. James Galway is inmiddels 76 jaar en speelt nog steeds geweldig dwarsfluit. Ik vraag me wel eens af, "zou muziek maken je leven verlengen?" Het verhoogt in ieder geval je levensvreugde, dat is een ding dat zeker is. Mijn grote inspiratiebron op gitaar was vroeger Harry Sacksioni. Inmiddels staan er diverse gitaristen op mijn favorietenlijst en ga ik graag en veel naar gitaar concerten."


Wat is je favoriete nummer?

"Ik heb niet één favoriet nummer, er zijn er teveel om op te noemen. Bij iedere sfeer of situatie komt er vanzelf altijd een nummer boven drijven."

 

Waar lopen jouw leerlingen tegenaan in het leren bespelen van het instrument? 
"Iedereen loopt tegen iets anders aan. Ik weet en zie dat mijn leerlingen graag komen en dat is het allerbelangrijkste, daar ben ik blij om."

 

Wat vinden ze het leukste aan de les bij jou?

"Dat zou je misschien beter aan mijn leerlingen kunnen vragen. Wat ik denk is dat ik binnen mijn grenzen de leerlingen vrij laat. Ze moeten niks, ze mogen veel."

 

Wat vinden ze doorgaans het minst leuke?

"De meeste leerlingen vinden de examens niet leuk. En iedereen vindt ‘spelen’ leuk maar ‘oefenen’ is soms een ander verhaal."

 

Wat vind jij af en toe zwaar aan lesgeven en muziek maken?

"Dat we steeds méér moeten in minder tijd, zoals de 10-minuten lessen. Leuk bedacht maar in de praktijk werkt het niet (red. de beleving van Berthe is niet noodzakelijk de mening van de organisatie). Helaas krijg je dan stoppers die hoogstwaarschijnlijk niet waren gestopt als ze individueel 20 minuten wekelijks les hadden gekregen.

Om te leren zijn 3 dingen noodzakelijk: tijd, geduld en aandacht. Dat is naar mijn mening de weg naar succes."
 

Waarom zou iemand bij jou op les moeten komen?

"Omdat je bij mij veel kunt leren."
 

Logo_Artamuse_pms_rood_2-400x400.jpg